Kdo si někdy zkusil sám něco smíchat a vyrobit, zná tu napjatou atmosféru očekávání: bude z toho něco, nebo ne? U manželů Holoubkových z toho obvykle něco je. Třeba lákavá mýdla, balzámy nebo tuhé parfémy.

Pálava je takové české, lépe řečeno moravské překvapení. Kraj, který vypadá úplně jinak než všechny ostatní. Plný úrodných vinic, polí a ovocných sadů. Najdete tady skalní stepi se vzácnými rostlinami a bylinkami, monumentální vápencové skály, pravěká naleziště. Takže není divu, že se Ingrid a Tomáš Holoubkovi, milovníci přírody a co nejčistšího života, rozhodli právě tady založit rodinnou mýdlárnu. Pálava stoprocentně stojí za osobní návštěvu, ale mýdla od nich si můžete koupit i na Fleru, zadejte právě Mýdlárna na Pálavském vršku.

Jak vás napadlo vyrábět mýdla? Přemýšleli jste, o co by tak lidé měli zájem?
Vůbec ne, všechno začalo od nás samotných, pomaloučku, hezky krok za krokem. Prvotním impulzem byl náš zájem o přírodu a přechod ke zdravějšímu způsobu života. To se týkalo nejenom stravy, ale i používání kosmetiky. Vyrábět si vlastní přírodní mýdla bylo pro nás prvořadé, nechtěli jsme používat ta běžně prodávaná v obchodech, průmyslově vyráběná. Tak jsme je začali vyrábět sami.

A když jste zjistili, že to jde, pustili jste se dál...
Ano, začali jsme vyrábět taky přírodní balzámy na rty, tuhé parfémy, výživné masti, šumivé a solné koupele. A k tomu ještě malinké bytové dekorace, třeba bylinkové vonné pytlíčky z vlastní levandule.

Když máte vlastní levanduli, to si pěstujete vlastní všechny bylinky a květiny? I na esenciální oleje?
To ne, bylinky a květy zatím nakupujeme od certifikovaných dodavatelů. Snažíme se vybírat takové, kteří je mají v krásné plné barvě a nejlépe v bio kvalitě. Ono je totiž používání bylin do kosmetických přípravků hodně komplikované legislativou. Kdybychom chtěli použít vlastní, museli bychom mít na každou bylinu náročné laboratorní mikrobiologické testy. Ale samozřejmě bychom je používali rádi, pěstovali bychom je v téhle krásné krajině pod pálavským sluncem. Do budoucna proto plánujeme všechny úřední záležitosti absolvovat.
Ale ani potom nebudeme používat ani zdaleka jenom vlastní bylinky, protože na výrobu kosmetiky jsou zapotřebí různé druhy olejů, od tradičních zastudena lisovaných až po vzácné esenciální, které se vyrábí v různých částech světa. Když to jde, snažíme se nakupovat od regionálních dodavatelů, ale samo sebou to vždycky nejde. Něco se prostě v Česku vypěstovat opravdu nedá.


Všechno vyrábíte ručně?
Ano, každý výrobek projde našima rukama hned několikrát, kromě výroby třeba i při etiketování. Ale je to náš koníček, takže věříme, že se pak ta radost do výrobků promítá. Já jsem tady na plný úvazek, můj manžel Tom tu tráví volný čas, protože ještě chodí do klasického zaměstnání. Spoustu času strávím samozřejmě mimo samotnou voňavou výrobu, vyřizuju e-maily a objednávky, objednávám suroviny, fotím novinky a chystám výrobní listy.

Když sledujete zájem o biokosmetiku, zdá se vám, že stoupá?
Ano, určitě. Lidé se čím dál tím víc zajímají o složení kosmetiky a dávají přednost produktům, které jsou založené na přírodních složkách. Je to dáno asi i dnešní dobou, kdy je daleko větší a snazší dostupnost informací, než byla ještě nedávno.

Jakou metodou vlastně mýdla vyrábíte?
Existuje mnoho různých postupů, my je děláme pomocí rostlinných olejů, louhu a vody, bez předem připravených chemických přísad, za použití tepla vznikajícího pouze chemickou reakcí. Této metodě se proto říká „zastudena“. Zrání mýdla pak trvá čtyři až pět týdnů, během této doby se mýdlo zpevní, zjemní a úplně ustálí.

 

Máte i tuhé parfémy, jak dlouho mi taková vůně vydrží?
Tuhý parfém je osobní vůně, ideální každodenní společník do kabelky. Nanáší se na pulzní body, které jsou na zápěstí, za ušima, na krku, v loketní jamce nebo ve výstřihu. Parfém se totiž potom uvolňuje v reakci na tělesné teplo. Nedá se říct obecně, jak dlouho zaručeně vydrží, já mám zkušenost, že to bude tři až čtyři hodiny. Je na něm ještě důležité to, že se velice dobře vstřebává do pokožky a nenechává po sobě mastné stopy. Naši zákazníci mají tuhé parfémy hodně rádi.

Hledáte pořád novinky? Dají se ještě vůbec vymyslet, když je na světě tolik výrobků?
Pokud vymýšlíme novou recepturu, snažíme se samozřejmě přijít s něčím originálním, aby byl každý výrobek specifický. Inspirujeme se hlavně přírodou, její bohatou škálou barev, vůní a tvarů, a také krajem, ve kterém žijeme. Máme třeba mýdlo Pálavský hrozen, které je hodně mezi nakupujícími oblíbené, a to je vysloveně výsledkem inspirace vinařstvím. Kromě hroznového oleje a jadérek obsahuje i místní bio víno Tramín červený.

Dokáže vás v profesi ještě něco překvapit?
Ale ano, a většinou naštěstí v dobrém smyslu, kdy se něco podaří líp, než jsme předpokládali. Pak jsme třeba velmi mile překvapení krásnou vůní přírodních éterických olejů, které při výrobě provoní celou místnost. Na druhou stranu jsou ovšem i chvíle, hlavně při vývoji nových receptur, kdy se nepodaří všechno tak, jak jsme si naplánovali. Výroba kosmetiky je zkrátka taková malá alchymie.

Kdybyste si měla namíchat vaši osobní vůni na míru, co by v ní určitě nechybělo?
To je trochu složitá otázka. Oblíbených vůní esenciálních olejů máme totiž oba s manželem poměrně hodně a hodně záleží na tom, které je zrovna roční období. V chladnějším období máme raději prohřívací a kořenité vůně, v teplejších měsících spíš svěží květinové a citrusové tóny. Kdybychom ale měli nějakou vůni opravdu upřednostnit, vyhrála by to u nás směs olejů, které mícháme do mýdla Kozí louka. Tam nechybí naše velmi oblíbená vanilka.

Co kvete na Kozí louce? Oblíbené mýdlo Holoubkových obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích koz z Jáňova dvora a zastudena lisované oleje z brutnáku lékařského a světlice barvířské. K němu jsou dodané esenciální oleje z vanilky, levandule a palmarosy a taky sušené květy vřesu. Mýdlo je velmi jemné a pečující s bohatou pěnou a nádhernou vůní rozkvetlé louky.

Už šest let prodáváte svoje mýdla a další výrobky na Fleru, určitě se vám tedy osvědčil.
Jeho hlavní výhodu vidíme v tom, že nám prodejcům poskytuje skvělý servis a zázemí. Začínali jsme od úplné nuly a díky Fleru jsme se posunuli mnohem dál, než jsme si na počátku mysleli. Máme moc rádi okamžitou zpětnou vazbu od zákazníků a taky to, že tam člověk najde nové milé přátele.

Připravila Michala Šmikmátorová, Fler.cz
Foto: archiv Mýdlárny na Pálavském vršku

 

Nový Kreativ je tady!

Za dva dny vyjde nové číslo Kreativu. Dali jsme si záležet na výběru témat a fotek a obrázků a tvoření a doufáme, že se vám bude líbit.

Tak třeba článek o tom, že lenošení je prospěšné pro každého člověka osobně i celé lidstvo. Nebo o tom, že péřové peřiny mají něco do sebe.
Protože mámy budou mít svátek, hledali jsme způsoby, jak je potěšit kytkami nejenom do vázy.
Taky jsme chtěli dokázat, že provazy nejsou jenom na zavazování, ale dá se z nich udělat třeba i koberec. Fakt.
Denisa dostala za úkol vymyslet nástěnku, co nebude jako klasický školní obdélník.
Zkoušeli jsme, jestli si normální člověk může doma ušít třeba kožené pouzdro na vizitky – může!
Obsadili jsme kuchyň u fotografky Aleny Hrbkové a pekli roastbeef. Dopadlo to luxusně, klidně se do toho pusťte taky.
Zkoumali jsme, jak příroda dělá květy pivoněk a jak by se to dalo provést z fondánu.
Taky s námi můžete zjistit, co je to demi-glace a proč je super si ho udělat.
Vymýšleli jsme, jak vyrobit domácím rostlinám pěkné posezení z dřevěných polen.
Krasopiska Hanka vám připravila další díl kurzu uměleckých čmáranic: doodle.

A máme samozřejmě dárky! Sešit pro každého, kdo si už píše seznamy i kdo s tím teprve bude začínat. A pak ještě cedulky ke Svátku matek a kartičky, kam si můžete napsat, co vás napadá, když jen tak blaženě lenošíte.

Váš oblíbený časopis Praktická žena-Kreativ najdete i na Fleru :)